Puder z kurkumy






Opis
Puder z kurkumy
Kurkuma – prozdrowotna moc pochodząca z Indii
Kurkuma jest najlepiej znana pod postacią przyprawy lub barwnika spożywczego. Jej zastosowanie i właściwości są jednak znacznie szersze i cenniejsze.
Curcuma longa, ostryż barwierski, ostryż domowy, ostryż jawajski czy kurkuma długa to nazwy, którymi określa się kurkumę. Wywodzi się ona z rodziny imbirowatych i w większości jest hodowana w Indiach. Ze względu na orientalny smak oraz charakterystyczny, korzenny zapach stosuje się kurkumę jako przyprawę do wielu potraw, np. dań z mięsa, ryb czy curry.
Substancją aktywną, która odpowiada za pomarańczowy kolor i szczególne właściwości jest kurkumina. To istotny i dobroczynny antyoksydant, hamujący procesy zapalne i rozwój chorób nowotworowych.
Puder z kurkumy – specyfikacja
Zawartość: 110 gramów
Sposób użycia: 1 łyżeczka (2,5 g) do wymieszania z sokiem owocowym, smoothie lub jogurtem.
Uwaga: utrzymuj ten produkt w chłodnym, ciemnym i zamkniętym miejscu. Trzymać poza zasięgiem dzieci.
Ostrzeżenie: nie stosować w czasie ciąży lub karmienia piersią.
Skład: proszek kurkumowy (curcuma longa rihizoma)
Kurkuma – właściwości zdrowotne
Kurkumę od tysięcy lat jest znana i często wykorzystywana jako lek. Szczególnie ceniła ją Ayurveda, czyli starohinduska sztuka leczenia i zachowywania równowagi organizmu, oraz medycyna chińska. Stosowano kurkumę m.in. jako lek na schorzenia wątroby oraz problemy z trawieniem, korzystano z niej przy bólu zębów i klatki piersiowej, łagodzono za jej pomocą ból menstruacyjny, leczono nią trudno gojące się rany. Przykładowo, napar z kurkumy i ostropestu plamistego wypijany regularnie przez miesiąc oczyszcza wątrobę z toksyn. Stosowanie kurkumy zapewnia jeszcze wiele innych korzyści, m.in.
- Pozbywanie się wolnych rodników, które odpowiadają za procesy starzenia się i tworzenia nowotworów.
- Bardzo silnie działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjnie.
- Pozytywny wpływ na redukcję guzów macicznych i zmniejszenie bólów menstruacyjnych.
- Usprawnienie pracy trzustki i wątroby, pomoc w problemie kamieni żółciowych.
- Ochrona błon śluzowych układu trawiennego i jelit.
- Właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
- Szybsze gojenie się ran.
- Pomoc w leczeniu opryszczki – np. mieszanka kurkumy z odrobiną miodu nałożona na zmianę.
- Regulacja poziomu cukru we krwi, a więc zapobieganie cukrzycy.
- Ułatwienie usuwania nadmiaru trójglicerydów oraz cholesterolu LDL poprzez blokowanie ich wchłaniania w jelitach i zmniejszanie poziomu we krwi.
Kurkuma – przepis na piękno
Kurkuma jest również ważnym i lubianym składnikiem w przemyśle kosmetycznym oraz jest istotnym składnikiem w diecie dla zdrowia organizmu. Wykazuje takie właściwości, jak:
- Wspomaganie trawienia i metabolizmu, przyspieszenie trawienia i zapobieganie odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
- Ułatwianie usuwania toksyn, więc często jest dodawana do potraw czy koktajli owocowych i warzywnych.
- Składnik maseczek rozjaśniających plamy potrądzikowe i wyrównujących kolor skóry.
- Regulacja pH skóry głowy, wspomaganie walki z łupieżem.